Gevolgde opleidingen

Mijn opleidingsachtergrond is uitgebreid en divers, zowel in Venezuela als in Nederland. Ik heb verschillende opleidingen en workshops gevolgd om mijn vaardigheden en kennis te verbeteren en up-to-date te blijven met de nieuwste ontwikkelingen in het onderwijs van Spaans als vreemde taal.

UITGEBREID EN DIVERS

Opleidingsachtergrond

Afgestudeerd aan de Universiteit

In Venezuela bezocht ik de lagere en middelbare school in respectievelijk Los Teques en Mérida.

In 1988 studeerde ik af in Spaanse Filologie aan de Universiteit van Mérida en in 1994 in Pedagogie.

Na mijn afstuderen begon ik te werken op een middelbare school als docent Spaans en Literatuur, tegelijkertijd werkte ik als docent Spaans (Spaans als tweede taal) in verschillende Talenacademies: Instituut Europa, Instituut Latinoamericano de Idiomen en het Centrum Venezolaan Amerikaan de Mérida in Venezuela. Onder begeleiding van experts op het gebied van het onderwijzen van Spaans als vreemde taal. En met hen begon ik toen aan dit werk dat nu een trend aan het worden is.

Diploma Nederlands.

In 2007 behaalde ik het dilpoma NT2 niveau 2.

Natuurlijk heb ik de lessen Nederlands als tweede taal (NT2) gevolgd, omdat ik denk dat het nodig is om de Nederlandse taal en cultuur cultuur te kunnen begrijpen.
Ik denk aan de woorden die Mandela zei: “Als je tegen iemand spreekt in een taal die hij begrijpt, zullen de woorden naar zijn hoofd stijgen. Als je tegen hem spreekt in zijn eigen taal, zullen de woorden naar zijn hart gaan”.

Instituto Cervantes Utrecht:

Na mijn verhuizing naar Nederland heb ik verschillende cursussen en conferenties Spaans gevolgd om mijn kennis uit te breiden en mijn docentschap te perfectioneren. In 2012 heb ik de opleiding Spaans als Vreemde Taal niveaus I, II en III (ELE) afgerond in het Cervantes Instituut.
Als docente Spaans volg ik de filosofie van het Cervantes Instituut (https://utrecht.cervantes.es/nl/default.shtm). Hier heb ik ook mijn kennis op het gebied van didactiek, methodologie en taalkunde geactualiseerd. En ik blijf Didactische Workshops en Conferenties bijwonen.

Diploma als examinator Spaans als Vreemde Taal

Als examinator DELE (Diploma de Español como Lengua Extranjera) heb ik ook verschillende accreditaties behaald voor de niveaus A1 tot/met C2.
Met deze certificeringen kan ik studenten trainen en coachen voor deze examens.
Ik moet denken aan mensen die in Spaanssprekende landen willen studeren, of mensen die in Spanje of Latijns-Amerika willen werken. Of gewoon als uitdaging voor hun ontwikkeling in deze taal.

Conferenties over cultuur, didactiek en technologie

De nieuwe trend in het lesgeven van Spaans heeft me doen wachten op nieuwe aanbiedingen van uitgevers, Spaanse instituten of universiteiten.

En om mee te blijven gaan met de tekenen des tijds op dit gebied van lesgeven en mijn studenten meer te kunnen bieden, heb ik bijvoorbeeld deelgenomen aan:

 • Cursussen voor docenten Spaans in Spanje georganiseerd door Estudios Internacionales van de
  Universiteit van Salamanca (2021 en 2022).
 • Spaanse didactiek LovELE 2022-2023 (UCLouvain) in België.
 • I Forum Universidad Complutense-SGEL – Madrid (Mei 2023).
 • IV Online Conference for the Teaching of Spanish for Specific (Professional) Purposes aan de
  Universiteit van Wenen (April 2023).
 • ELE-training 2022-2023 georganiseerd door de Spaans Ministerie van Onderwijs (Consejería de
  Educación ) van België, Nederland en Luxemburg.
 • III Nebrija-Difusión Seminar over cognitieve taalkunde en Spaans als vreemde taal (ELE)
 • JORNADA DIDÁCTICA (georganiseerd in samenwerking met uitgeverij Difusión en het Instituut
  Cervantes)

Ik heb ook deelgenomen “Grammatica in het ELE onderwijs” met Ramón Palencia, “Hoe word je een effectieve ELE docent in een tijdperk van computer overvloed” met Francisco José Herrera Jiménez en “Visuele geletterdheid, visualisatie en ontwikkeling van sociaal-affectieve strategieën in het onderwijzen/leren van Spaans” met José Manuel Foncubierta.

Zo je kan zien, mijn academische achtergrond is breed en divers, en ik ben toegewijd aan het continu leren en het updaten van mijn vaardigheden en kennis om mijn studenten de best mogelijke leerervaring te bieden.

GETUIGENISSEN

Wat onze studenten zeggen

Spaanse lessen van Deisi zijn educatief en altijd voorzien van een persoonlijke noot. Bij het behandelen van de leerstof spreekt zij regelmatig over gewoonten en gebruiken uit de Spaanse cultuur. Geen vraag blijft onbeantwoord. Dit alles maakt haar lessen leerzaam en afwisselend. Heel prettig is het studeren in je eigen tempo, Deisi past zich aan, aan de wensen van de student.

Una profesora muy buena y con mucha paciencia.

María van Rosmalen en Ad Van Boven

We volgen nu al drie jaar Spaans les bij Deisi en hebben haar leren kennen als een enthousiaste docente. Deisi is zeer betrokken en weet pedagogisch goed om te gaan met de verschillen in leerwijze en tempo van haar leerlingen. Jij bent een intelligente en bekwame docente en de lessen zijn bovendien gezellig. Onze dank hiervoor.

Rini Muskens en Marie-Jose Schakenraad

Spaanse Les in eigen tempo!

Je geeft aan wat je eventueel al weet en wat je wilt bereiken.Tijdens de eerste les stellen we de behoefte en het niveau verder vast en bepalen we welk Spaans lesmateriaal we het beste kunnen gaan gebruiken. Vanaf de volgende les gaan we daarmee aan de slag.